“
(نیکبخت و پیکانی ۱۳۸۸) رابطه بین ساختار سرمایه و معیارهای حسابداری ارزیابی عملکرد شرکت های پذیرفته شده (ROE) ،(ROA) در ۵۷ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را طی سال های ۱۳۸۶-۱۳۸۱ مورد بررسی قرار دادند. در نهایت، مشخص شد بین نسبت های ساختار سرمایه و معیارهای حسابداری ارزیابی عملکرد (ROE) ،(ROA) رابطه معنادار وجود دارد
(محمدی ۱۳۸۸) در تحقیقی به بررسی مهمترین عوامل مؤثر بر ساختار سرمایه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. این تحقیق به دنبال بررسی ارتباط معنی دار بین متغیرهای ساختار دارایی ها، نقدینگی، سودآوری، رشد سودآوری و رشد فروش با میزان استفاده اهرم در ساختار سرمایه شرکتها بود. نتایج به دست آمده نشان داد که در قلمرو زمانی تحقیق عوامل ساختار دارایی ها، سودآوری و نقدینگی جزو عواملی هستند که ارتباط معنیداری با ساختار سرمایه دارند و دو متغیر رشد سودآوری و رشد فروش ارتباط ضعیف با ساختار سرمایه دارد.
(ایزدینیا و دستگیر۱۳۸۸)در پژوهشی با عنوان بررسی تأثیر ساختار سرمایه بر نرخ بازده سهام، به بررسی تأثیر ساختار سرمایه و سود هر سهم، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بر نرخ بازده سهام و سود هر سهم پرداختهاند. این پژوهشگران با بهره گرفتن از مدل تحلیل رگرسیون خطی یک متغیره و چند متغیره بدین نتیجه رسیدند که بین تغییرات نرخ بازده سهام و تغییرات نسبت بدهی به دارایی و نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام هیچگونه ارتباط معنیداری وجود ندارد.
(مهرانی و همکاران ۱۳۸۸) با انتخاب نمونه ای شامل ۱۱۰ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی سال های ۱۳۸۶-۱۳۷۵ به بررسی رابطه بین ساختار سرمایه و عواملی همچون نرخ بازده دارایی ها به عنوان جایگزینی برای سودآوری، تغییرپذیری سود، درصد تقسیم سود، اندازه شرکت، نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام، مالیات و خالص اموال، ماشینآلات و تجهیزات شرکت پرداختند. نتایج حاصل از آزمون فرضیات بیانگر این مسأله است که حدود ۶۶ درصد تغییرات در اهرم مالی توسط متغیرهای مستقل مذکور توضیح داده می شود.
(ستایش و همکاران ۱۳۸۸) پس از بررسی همبستگی ساختار سرمایه و سودآوری ۳۰۰ شرکت پذیرفته شده در ۱۲ صنعت بورس اوراق بهادار تهران و حصول اطمینان از وجود رابطه معنادار بین این دو متغیر به تعیین ساختار بهینه سرمایه در سطح کل شرکتها و همچنین در صنایع مختلف پرداختند. نتایج همبستگی حاکی از آن است که رابطه ساختار سرمایه و سودآوری به تعریف متغیر سودآوری بستگی دارد. به دلیل وجود رابطه معنادار بین ساختار سرمایه و نرخ بازده دارایی ها در سطح کل شرکتها و همچنین صنایع مختلف از این متغیر به عنوان معیار سودآوری و عامل تعیین کننده ساختار بهینه سرمایه در الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. به منظور مدل سازی داده های ورودی (ساختارسرمایه) و خروجی (نرخ بازده دارایی ها) از رگرسیون بردارهای پشتیبان و به منظور تعیین ساختار بهینه سرمایه از الگوریتم ژنتیک استفاده شد. نتایج الگوریتم ژنتیک حاکی از آن است که بیشترین سودآوری در ازای استفاده کمتر از اهرم مالی (بدهی) حاصل شده است. این یافته با نتایج همبستگی مبنی بر وجود رابطه منفی بین ساختار سرمایه و نرخ بازده دارایی ها مطابقت دارد.
(کردستانی و نجفی ۱۳۸۷) عوامل تعیین کننده ساختار سرمایه بر اساس داده های ۹۳ شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را طی سال های ۱۳۸۷-۱۳۸۵بررسی کردند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین اندازه شرکت و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری رابطه مثبت معناداری و بین صرفه جویی مالیاتی غیر از بدهی و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و ارزش بازار رابطه منفی معناداری وجود دارد که مطابق با نظریه موازنه ایستا است. بین فرصت های رشد و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری مطابق با نظریه سلسله مراتبی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین نوسانپذیری سود و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و ارزش بازار و بین نسبت پرداخت سود و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری برخلاف پیشبینی های دو مدل موازنه ایستا و سلسله مراتبی رابطه مثبت معناداری وجود دارد. بین قابلیت مشاهده دارایی ها و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و بین سودآوری شرکت و نسبت بدهی بر مبنای ارزش دفتری و ارزش بازار مطابق با نظریه سلسله مراتبی رابطه منفی معناداری وجود دارد.
(کیمیاگری و همکاران ۱۳۸۷) در پژوهشی با عنوان ارائه الگوی جامع ساختار سرمایه به بررسی متغیرهای اثرگذار ساختار سرمایه پرداختهاند. در این پژوهش سعی شده است تا با بررسی دقیق و کامل ادبیات موضوع، متغیرهای اثرگذار شناسایی و با بهره گرفتن از ابزارهای اقتصاد سنجی، مدل مناسبی ارائه شود. در نهایت، برای کل نمونه و همچنین هر کدام از صنایع، مدل رگرسیونی که بهترین برازش را از داده های موجود به دست میدهد، ارائه گردیده است.
(نمازی و حشمتی ۱۳۸۶)به بررسی تأثیر عوامل مؤثر و اطلاعات تأخیری بر تغییرات اهرم مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. برای این منظور، داده های مورد نیاز این تحقیق از ۱۶۴ شرکت فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های ۱۳۸۳-۱۳۷۹جمع آوری گردید. با به کارگیری مدل رگرسیون داده های تابلویی نتایج این تحقیق نشان میدهد که بین سودآوری، بازده سهام، کسری مالی و نسبت ارزش بازار بر ارزش دفتری دارایی های شرکت با ساختار سرمایه رابطه معناداری وجود دارد. این رابطه در خصوص سودآوری از قوت بالایی برخوردار بوده و پایداری تأثیر آن بر اهرم بازار تا دو سال ادامه مییابد. همچنین، در مورد کسری مالی نیز تأثیر آن بر اهرم دفتری تا دو سال ادامه مییابد. تأثیر بازده سهام بر اهرم دفتری تا یک سال پایدار میباشد، اما نسبت ارزش بازار بر ارزش دفتری دارایی های شرکت تنها متغیری میباشد که دارای تأثیر کوتاه مدت هم بر اهرم بازار و هم بر اهرم دفتری میباشد و تاثیر آن بر دوره های دیگر تسری پیدا نمیکند.
“